Zatvori

Prodajna mjesta:

SCC - sprat -1
svaki dan od 10h - 22h
tel 033 943 150

BBI - sprat 0
od 10h - 18h
Subotom od 10h -14h
Nedjelja neradna
tel 951 559

Vaš Biohem je pripremio za Vas IRI test uz HOMA model i intoleranciju na 349 namirnica za 79 KM

Provjerite da li patite od inzulinske rezistencije, sve češćeg oboljenja sa brojnim posljedicama - od problema sa začećem, do šećerne bolesti, bolesti srca, ubrzanog starenja samo u Biohem-u!

Napomene

  • Ponuda uključuje: IRI test uz HOMA model i intoleranciju na 349 namirnica 
  • Test uključuje: glukozu, inzulin, holesterol, trigliceride i test intolerancije na hranu natašte uz HOMA model.
  • Vaučer se može iskoristiti u periodu od 10.03. do 10.05.2017. godine 
  • Obavezna telefonska rezervacija 24h unaprijed na broj telefona: 033 650 519 ili 033 973 902. 
  • Jedna osoba može kupiti neograničen broj vaučera 
  • Ponuda je namijenjena osobama starosti iznad 14 godina. 
  • Broj vaučera je ograničen. 
  • Radno vrijeme labaratorija je od 08:00h do 15:30h radnim danom, a subotom od 09:00h do 12:00h. 
  • Nedelja je neradna. 
  • Vaučeri se ne mogu stornirati.

Načini plaćanja

Dragi kupci, ponude možete kupiti MasterCard, Maestro i Visa karticom putem PikPay sigurnog plaćanja.

Sigurna online
autorizacija i plaćanje

Šta je to inzulinska rezistencija? 


1.Stanje smanjene osjetljivosti ciljnih tkiva na normalne koncentracije insulina u cirkulaciji. 2.Smanjeno insulin zavisno preuzimanje glukoze od strane insulin zavisnih tkiva i povećano stvaranje glikoze u jetri 
3.Smanjena sposobnost insulina da snižava koncentraciju glukoze u krvi. 

Takođe, i tipovi rezistencije na insulin mogu biti različiti: 1.PERIFERNA, od strane mišića gdje je smanjen ulazak glukoze u ćelije posredstvom GLUT4 i smanjena sinteza glikogena. Od strane masnog tkiva, uslovljava povećanu lipolizu i smanjeni ulazak glukoze u ćeliju. 2.HEPATIČNA, uslovljava povećano stvaranje glukoze u jetri (izostaje inhibicija glukoneogeneze, izostaje aktivacija gikogeneze) 

Što se tiče samog uzroka ovog poremećaja u signalnim putevima insulina koji dovode do I.R. takođe mogu biti na više nivoa: 1.Prereceptorski poremećaj 2.Receptorski poremećaj 3.Postreceptorski poremećaj ili pak kombinacija dva ili tri poremećaja 

Indikacije za određivanje IR su sve brojnije i dijagnostička stanja dobijaju sve više na značaju: 1.Debljina BMI 28kg/m2 2.Suspektna I.R.(metabolički sindrom, dijabetes melitus tip II) 3.Suspektni policistični jajnik PCOS 4.Odsustvo urednih menstrualnih ciklusa (amenoreja) 5.Infertilitet 

Testovi koji se koriste za ispitivanje I.R. podijeljeni su prema tome da li se koriste u kliničkim istraživanjima ili su jednostavni surogat –indeksi I.R. izvedeni iz oGTT (oralni glukoza tolerans test) ili indeksi izvedeni našte. 

Za klinička istraživanja se koriste sljedeći testovi: 1.HIEG klamp (hiperinsulinski euglikemijsli klamp), je zlatni standard za procijenu I.R. 2.Test supresije insulina 3.Analiza minimalnog modela IGTT sa čestim uzimanjem uzorka
Indeksi izvedeni iz vrijednosti oGTT pretežno odražavaju perifernu insulinsku senzitivnost skeletnih mišića, dok indeksi izvedenih vrijednosti natašte odražavaju hepatičnu insulinsku senzitivnost. 

Indeksi izvedeni iz oGTT imaju dobru korelaciju sa rezultatima HIEG – klampa, međutim, poredeći ih sa indeksima natašte, složeniji su i zahtijevaju ispitivanje najmanje 2h. Na tok ispitivanja utiču brojni fiziološki faktori kao što su: brzina apsorpcije glukoze, sekrecija endogenog insulina pod uticajem glukoze i inkretina, kao i brojni insulin –nezavisni efekti glukoze na preuzimanje i stvaranje glukoze. 

Karakteristike testova izvedenih iz vrijednosti natašte zasnivaju se na predpostavkama: – Stanje gladovanja je uravnoteženo stanje u kojem se stalna koncentracija glukoze odražava dejstvom insulina na hepatičnu produkciju glukoze; – Hepatična produkcija glukoze jednaka je ukupnoj potrošnji glukoze u organizmu; – Koncentracija insulina u plazmi natašte zavise od insulinske senzitivnosti.
Najčešće korišćeni indeks, izveden iz vrijednosti natašte je HOMA 

Index (Homeostasis Model Assessment Index).
Model homeostatične procijene HOMA se obično navodi u literaturi, ali mnogi kliničari i zdravstveni radnici nisu upoznati sa onim šta je, za šta se koristi i što je najvažnije zašto se koristi. 

Homeostazni model (HOMA) procjenjuje stanje funkcije postojećih beta ćelija (%B) i insulinske senzitivnosti (%S) kao procenat u odnosu na normalnu referentnu populaciju (osoba normalne tjelesne težine, starosne dobi<35 i ima 100% funkciju beta ćelija). 

1976 Robert Turner i Rury Holman razvili su koncept određivanja nivoa glukoze i insulina natašte u paru, i utvrđivanja hepatično-beta ćelija insulinske feedback veze . Oni predpostavljaju da povišen nivo glukoze, poslije gladovanja, kompenzatornim mehanizmom se odražava na nivo insulina poslije gladovanja. Osnovni HOMA model razmatra odnos beta ćelija i hepatocita. Povišena glukoza stimuliše lučenje insulina, koji pak u jetri koči glukoneogenezu i stvaranje novih molekula glukoze, kao i preuzimanje gotovih molekula iz cirkulacije modifikujući insulinski receptor. Kod insulinske rezistencije proces sinteze de novo glukoze se ne koči, i novi molekuli glukoze stimulišu stvaranje novih molekula insulina, što procjenjuje stanje funkcije beta ćelija pankresa %B, kao i insulinski otpor od strane hepatocita %S. 

Matematički feedback model se zasniva na ovoj hipotezi konstruisanoj da procijeni stepen funkcije beta ćelija i insulinske senzitivnosti koja je ekvivalentna trenutnom stanju glukoze i insulinskom nivou. 

One daju približne vrijednosti za %B i umjesto %S imamo HOMA-IR (rezistencija na insulin) koja je obrnuto proporcionalna %S. Ovaj model je u dobroj korelaciji sa procjenom IR koristeći zlatni standard euglikemijski klamp (p=0.88).  

Zašto je važno da znamo da li imamo inzulinsku rezistenciju? 

Brz život, nezdrava prehrana, stres, genetska predispozicija, sve to može dovesti do inzulinske rezistencije.
Opet, inzulinska rezistencija ( otpornost na inzulin) uzrokuje pretilost, bolesti srca, sindrom policističnih jajnika i ubrzano starenje. Ona također povećava rizik od raka, Alzheimerove bolesti, simptoma menopauze i osteoporoze.

Opis ponude

INTOLERANCIJA NA HRANU 


Šta je intolerancija na hranu?
U suštini, to je reakcija Vašeg organizma na određene namirnice koja se može manifestovati na različite načine. Neki će ljudi imati jedan simptom, kao, na primjer, jake glavobolje, dok će drugi imati više simptoma odjednom – kožne promjene, respiratorne, probavne.
Uobičajena zabuna nastaje kada se govori o alergiji na hranu i intoleranciji na hranu.
Alergija na hranu je imunološki odgovor organizma, oslobađa se IgE antitijelo i simptomi mogu biti burni, brzo nastaju, sve do anafilaktičkog šoka.
Kod intolerancije na hranu, koja je takođe imunološki odgovor organizma, ali kasni, luči se specifični IgG na određenu namirnicu i nema neposredne opasnosti po život, ali se vremenom javljaju simptomi koji nam kvare kvalitet života.
Takođe, ne treba izjednačavati intoleranciju na hranu sa metaboličkom, urođenom intolarancijom koja nastaje usljed manjka ili smanjene aktivnosti nekog enzima – fenilketonurija, laktozna intolerancija usljed manjka enzima laktaze i slično.
Intolerantni možete biti na jednu ili više namirnica.
Ukoliko test pokaže visoku reaktivnost na neku namirnicu, preporučeno je da se ista ne uzima najmanje tri mjeseca, ali je morate zamijeniti nutritivno i energetski jednako vrijednom.
Ali, prije nego što promijenite način ishrane treba da znate da ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ukoliko ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, treba obavezno konsultovati stručno lice, tj. lekara, nutricionistu. To isto preporučujemo i zdravim osobama koje urade ovaj test i žele izbaciti reaktivne namirnice.
Utvrdite koji proizvodi sadrže, za vas reaktivne namirnice. Mnogo gotovih jela i sosova sadrži različite sastojke, koji nisu u skladu sa proizvodom, pa je veoma bitno da prethodno pogledate deklaraciju.
Ono na šta treba obratiti pažnju je da kod nekih osoba i neke hrane nakon eliminacije može doći do tzv. „withdrawal“ sindroma, posebne želje za tim namirnicama i blažim pogoršanjem, no ti simptomi prođu nakon par dana.
Režim ishrane koji budete sprovodili treba da zadovolji Vaše energetske i nutritivne potrebe, ali i da to postane hrana koju ćete rado jesti.
Test obuhvata testiranje na 349 namirnica. 

U slučaju da patite od inzulinske rezistencije, ovaj test će značajno doprinijeti poboljšanju Vašeg zdravstvenog stanja.

marketing

Privatni laboratorij BIOHEM je već duže vrijeme Vaša laboratorija u kojoj možete uraditi sve nalaze iz oblasti biohemije, hematologije, imunologije, mikrobiologije i parazitologije. Naša najbolja reklama su naši pacijenti koji se iznova vraćaju u BIOHEM kada to zatreba njima ili njihovim porodicama i prijateljima. Vremenom smo izgradili prepoznatljiv brend, jer je naša deviza „Za Vaše zdravlje, Vaš BIOHEM“ i toga se i držimo. Stručno i profesionalno osoblje i vrhunski opremljena laboratorija, te rad po svim principima Dobre laboratorijske prakse su ono što BIOHEM čini sve traženijim na našem tržištu, a i šire.

Pregledajte i naše najpopularnije ponude...

Obavijesti

Želim da svaki dan u moj Inbox stigne,
samo za mene nova ponuda iz mog
grada.

Mi cijenimo povjerenje koje ste nam ukazali i imamo razumijevanje o osjetljivost ličnih podataka. Vašu e-mail adresu nećemo davati na uvid trećim licima.